top of page

#RestoreNature: Kviečiame savo laišku palaikyti ES Gamtos atkūrimo reglamentą

Atnaujinta: 2023-03-26



Kovo 25-osios vakare, kartu su kitomis Europos nevyriausybinėmis organizacijomis, susibūrusiomis į tarptautinę #RestoreNature kampaniją, pasitinkame Žemės valandą ir pradedame laiškų, skirtų ES šalis atstovaujantiems Europos Parlamento nariams ir nacionalinių ministerijų vadovams, rinkimo iniciatyvą Lietuvoje.


Per šią platformą kviečiame išsiųsti laišką (ar laiškus) Lietuvą atstovaujantiems Europos Parlamento nariams ir mūsų šalies ministrams ir pasakyti Jiems, kad mums, paprastiems senojo žemyno gyventojams, gamta yra būtina, todėl raginame nedelsiant (dar iki 2023 metų pabaigos) apsvarstyti ir įteisinti tvirtą ir ambicingą ES Gamtos atkūrimo reglamentą.


Šlapynės, pelkės, miškai, pievos, jūrų, ežerų bei upių buveinės... kaip ir visi gamtos kampeliai yra itin svarbūs mūsų krašto biologinei įvairovei išsaugoti, švelninat klimato kaitą, mažinant pavojingų potvynių ir pražūtingų gamtos gaisrų tikimybę ir mąstus. Gyvybingos ekosistemos tiesiog būtinos ir mūsų pačių išlikimui.


Ar žinote, kad šiandien net 80 proc. Europos ekosistemų yra blogos būklės?

Laimei, dar ne viskas prarasta! 2022 m. birželio mėn. Europos Komisija, siekdama atkurti pažeistas ir degraduojančias Europos ekosistemas, paskelbė Pasiūlymą "Europos parlamento ir Tarybos reglamentas dėl gamtos atkūrimo" (Proposal for a Regulation of the European Parlament and of Council on nature restoration, Nature Restoration Law), kuriame numatomi teisiškai privalomi gamtos atkūrimo tikslai ir įteisinamas plataus masto gamtos atkūrimo reikalavimas visose Europos Bendrijos valstybėse narėse. Šiuo teisės aktu ES šalys bus juridiškai įpareigotos ne tik saugoti gamtą, bet ir pasiekti numatytus gamtos atkūrimo tikslus, t. y. atkurti tam tikrą pažeistų ar sunaikintų ekosistemų plotą. Šiuo metu ES valstybių narių vyriausybės svarsto šio pažangaus teisės akto įteisinimo galimybes.


Atkurdami ekosistemas saugome biologinę įvairovę, prisidedame prie klimato kaitos ir jos sukeltų neigiamų pasekmių švelninimo, rūpinamės sveika gyvenimo aplinka ir savo bei būsimų kartų ateitimi. ES Gamtos atkūrimo reglamentas gali suteikti galimybę tai įgyvendinti, jei tik jis bus priimtas nedelsiant ir ryžtingai.


Iš tiesų, tai ne tik politikų, bet ir kiekvieno iš mūsų pareiga! Šiandien mes turime unikalią galimybę pagerinti gamtos būklę Europoje – paskatinkime mūsų politikus įteisinti ES Gamtos atkūrimo reglamentą. #RestoreNature.


Kviečiame kiekvieną iš mūsų jungtis prie tarptautinės kampanijos #RestoreNature. Pasakykime politikams, kad Lietuvai, kaip ir visai Europai, yra svarbu išsaugoti ir atkurti gamtą!


Padarykime tai dabar!

Parašykime mūsų politikams laišką per laiškų siuntimo programą.

Siunčiant laišką galima pridėti norimos gamtos nuotrauką, piešinį arba paveikslėlį. Parodykime sprendimų priėmėjams, kokią gamtą norime matyti!


Tarptautinės kampanijos #RestoreNature koordinatoriai surinks Jūsų parašytus laiškus ir keliais etapais prieš balsavimų dienas Europos Parlamente išsiųs juos mūsų parlamentarams.


Iliustracijos https://www.restorenature.eu/

133 peržiūros0 komentarų
bottom of page