top of page

Pelkių savaitė, skirta Pasaulinei pelkių (ir kitų šlapynių) dienai

Atnaujinta: 02-12



Vasario 2-ąją – Ramsaro konvencijos dieną – pradėjome informacijos sklaidos ir renginių ciklą „Pelkių savaitė" (vasario 2–7 d.), kurios metu socialiniame tinklo „Facebook“ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondo paskyroje skelbiame žinias ir naujienas apie pelkes ir kitas šlapynes, kviečiame į įvairius renginius saugomose teritorijose (kuriuose dalyvaujame ir patys), pristatome nuveiktus darbus, dalinamės žiniomis apie Lietuvos pelkių gamtos lobynus, primename apie pelkių teikiamas gėrybes gamtai ir žmogui. Jau anonsavome ir tarptautinio projekto „EUKI – pelkininkystės plėtra žemės ūkyje Baltijos šalyse“ videofilmo „PELKININKYSTĖ. Ūkininkavimas šlapiuose durpiniuose dirvožemiuose“ premjerą.


Vasario 3-ąja kartu su Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Gražutės regioninio parko kolektyvu į Degučių pelkę (Zarasų r.) sukvietėm norinčius ne tik pažinti pelkes, bet ir joms padėti. Talkininkai išlaisvino nedidukę aukštapelkę nuo ją bandančių užkariauti jaunų paprastosios pušies ir beržų medelių. Taip ne tik atverta buveinė šviesamėgiams augalams, bet ir bus sumažinta vandens transpiracija, t. y. vandens išgarinimas pro lapus (spyglius), ypač suintensyvėjančio vasaros sausrų metu. Po talkos dalyviai buvo pakviesti pasivaišinti pietumis. Sotūs talkininkai ramiai išklausė Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondo darbuotojos dr. Jūratės Sendžikaitės paskaitą „Gyvybės pynė: pelkė ir žmogus“, apžiūrėjo ir susipažino su "Pelkininkystės produktų" ir "Durpių pakaitalų sodininkams" parodų eksponatais bei sudalyvavo pelkininkų dirbtuvėlėje, kurioje bandė įvaldyti nendrinių „sodelių“, dar vadinamų „reketukais“ rišimo paslaptis.



Vasario 7-ąją prisijungėme prie Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Žuvinto biosferos rezervato grupės organizuojamo renginių ciklo "Pelkių mėnuo Žuvinte". Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centre įvyko renginys „Pelkių lobynai“. Renginio svečiai – Marijampolės sav. Mokolų progimnazijos mokiniai, su kuriais aptarėme pelkių svarbą Gamtai, Žmogui ir Klimatui. Pristatėme "Pelkininkystės produktų" ir "Durpių pakaitalų sodininkams" parodas, ir kartu su Rezervato gamtos mokyklos specialiste Kristina Čeponiene moksleivius pakvietėme į nendrinių „sodelių“ – reketukų rišimo dirbtuvėlę.


Pelkiu lobynai_Programa 2024_02_07
.pdf
Atsisiųsti PDF • 278KB

Labai simboliška, kad viename renginyje sujungėme net du UNESCO globojamus objektus: patį Žuvinto biosferos rezervatą, 2011 m. įtrauktą į Pasaulinį UNESCO programos Žmogus ir biosfera (MAB – Man and Biosphere) biosferos rezervatų tinklą ir Šiaudinių sodų rišimo tradiciją, vos praėjusių metu pabaigoje įtrauktą į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.





Pelkininkystės produktai“ ir „Durpių pakaitalai sodininkams“ parodų Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centre lankytojų lauks iki vasario 29 d.


Kviečiame detaliau pasidomėti "Pelkių mėnuo Žuvinte“ programa ir susirasti Jums labiausiai patinkantį renginį.


Jūratės Sendžikaitės, Kristinos Dapkūnienės, LeonoSadausko ir

Gražutės regioninio parko nuotraukos




87 peržiūros0 komentarų
bottom of page