top of page

Pasaulinė laukinės gamtos diena



Šiandien – kovo 3-čioji – Pasaulinė laukinės gamtos diena (𝑊𝑜𝑟𝑙𝑑 𝑊𝑖𝑙𝑑𝑙𝑖𝑓𝑒 𝐷𝑎𝑦). Tai tarptautinė Jungtinių Tautų minima diena, skirta planetos gamtos išsagojimui bei visuomenės švietimui apie gyvosios gamtos svarbą mūsų gerovei bei visos planetos sveikatai. Siekiama atkreipti dėmesį į dramatišką gamtos (biologinės įvairovės) nykimą ir dėl to kylančias kilmato, socialines ir net ekonomines krizes... Šiais metais ši diena susieta su gamtos atkūrimo (#RestoreNature) kampanija.


2022 m. birželio mėn. Europos Komisija, siekdama atkurti pažeistas ir drgtraduojančias Europos ekosistemas, paskelbė pasiūlymą dėl ES gamtos atkūrimo reglamento (įstatymo), kuriame numatomi teisiškai privalomi gamtos atkūrimo tikslai, nes plataus masto gamtos atkūrimas taps įteisintu reikalavimu visoms Europos Bendrijos valstybėms narėms.


Mums rūpi gamta – mums rūpi žmonijos ateitis! Mums rūpi mūsų pelkės, miškai, pievos, upės ir ežerai, jūros ir vandenynai, kaimiškojo ir miesto kraštovaizdžio ekosistemos, kaip ir visi nuo gamtos priklausomi gyvieji organizmai, net ir mes patys.


Šiandien mes jungiamės prie gamtos ir visos planetos likimu besirūpinančių organizacijų, įmonių bei privačių iniciatyvų ir iš savo logotipo "pašalinome" gyvosios gamtos elementus. Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad gamta, net ir kiekviena rūšis yra labai svarbi gyvybės grandinėje. Pasaulis be gamtos, kaip ir mūsų organizacijos logotipas, būtų sunkiai atpažįstamas...


Europos Komisijos Gamtinių išteklių ir ekosistemų sveikatos skyriaus vadovas Stefan Leiner XIII Europos ekologinio atkūrimo konferencijos (2022 m. rugsėjo 5–9 d., Alikantė, Ispanija) metu pasakė: "Mes gyvename Jungtinių Tautų paskelbtame Ekosistemų atkūrimo dešimtmetyje. Jau nebeturime laiko laukti, šis ekosistemų atkūrimo galimybių langas kiekvieną dieną prisiveria vis labiau. DABAR ARBA NIEKADA“.


Tik saugodami išlikusias ir neatidėliodami atkurdami gamtines ekosistemas galėsime sustabdyti biologinės įvairovės ir klimato krizes, kurių laiku neišprendus neišvengime ekonominių ir socialinių problemų.


Žydrūno Sinkevičiaus nuotrauka

32 peržiūros0 komentarų
bottom of page