top of page

Kviečiame į talką Zarasų ežero Didžiojoje saloje

Lapkričio 18-ą (penktadienį) 10 val. visus neabejingus biologinės įvairovės išsaugojimui kviečiame dalyvauti gamtotvarkinėje talkoje Zarasų ežero Didžiojoje saloje (Zarasų m.).

Susitikimo vieta:

Zarasų ežero Didžiosios salos centrinėje dalyje greta „hipodromo žiedo“ esančio amfiteatro.

Koordinatės: 639889 6180101 (LKS)

55.735275 26.227524 (WGS)

55° 44' 6.99" 26° 13' 39.09" (WGS)


Įspūdinga biologine įvairove (tiek gamtinių buveinių, tiek ir rūšių) lankytojus džiuginanti ežero sala turi nuostabių gamtos kertelių ir saugomų bei labai charizmatiškų augalų rūšių.


Nors pastaruoju metu salos aplinka yra gana aktyviai tvarkoma ir pritaikoma visuomenės reikmėms, tačiau kartais pamirštama, kad pagalbos reikia ir gamtos objektams. Nederėtų pamiršti medžių-senolių priežiūros, svarbu naikinti pavienius invazinius augalus ir jų sąžalynus, kasmet vasarai verčiantis į antrąją pusę nušienauti spalvingas pievas, o visa nupjautą žolę išvežti iš teritorijos. Na, o daugelį metų apleisti ir sumedėjusia augalija apželiantys jų fragmentai – turi būti išlaisvinti nuo krūmynų-šabakštynų.


Būtent tokius krūmynus ir dalį smiltpievę užkariaujančių pušaičių mes ir kirsime talkos metu salos centrinėje dalyje esančio „hipodromo žiedo“ viduje. Taip atkursime palankias sąlygas Europoje ir mūsų šalyje saugomų augalų – melsvųjų gencijonų, retų bei apyrečių lietuviškųjų „orchidėjų“ – baltijinių gegūnių ir kiaušininių dviguonių bei sporinių induočių – vienalapės driežlielės ir paprastojo varpenio – populiacijoms klestėti.


Kviečiame prisidėti prie atvirų pievų buveinių atkūrimo Zarasų ežero Didžiojoje saloje, taip savo rankomis prisidėsite prie biologinės įvairovės išsaugojimo.


Visus norinčius ir galinčius prisijungti prie talkos kviečiame registruotis

iki lapkričio 17 d. 12:00.


Būtinai užpildykite registracijos anketą internete


Daugiau apie Zarasų ežero Didžiosios salos biologinę įvairovę skaitykite –

Aprangos (dress) kodas ekspedicinis-talkinis:

  • guminiai arba geri turistiniai batai;

  • patogi darbui apranga, kurios negaila susidraskyti, ištepti ar šušlapinti;

  • apsauga nuo lietaus;

  • itin pageidautinas aksesuaras puodelis kavai ar arbatai (vengsime naudoti vienkartinius indus);

  • nepamirkite ir GEROS NUOTAIKOS. ;)

Dėl papildomos informacijos kreipkitės į VšĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondą

Mob. telefonu – 8 611 53582 (Jūratė) arba el. paštu – jurate@pelkiufondas.lt ,

Mob. telefonu – 8 680 87594 (Leonas) arba el. paštu – leonas@pelkiufondas.lt


Iki susitikimo Zarasų ežero Didžiojoje saloje!


Organizatoriai

P.s. Pasidalinkite šia žinute su savo draugais, kolegomis ar artimaisiais.



Projektas “Vandens telkinių Latvijoje ir Lietuvoje ekologinių sąlygų pagerinimas” („LLI-476 Išsaugok praeitį ateičiai“ ) 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa. Projekto bendra vertė – 1 030 848,12 Eur, iš jų – bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 876 220,89 Eur.


Projekto tikslas – padidinti organizacijų, dalyvaujančių istorinių parkų atkūrimo ir jų priežiūros veiklose, pajėgumus Šiaurės Rytų Lietuvos ir Latgalos regionuose pasitelkiant modernias ir plačiai apimančias teritorijų tvarkymo nuostatas, apjungiančias istorines, gamtos ir biologinės įvairovės bei kaimiškojo kraštovaizdžio vertybes ir aspektus.​


Informacija parengta naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą.


Už turinį atsako VĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas. Straipsnio turinys nebūtinai atitinka oficialią Europos Sąjungos poziciją.


Programos tinklapis www.latlit.eu.

ES tinklapis www.europa.eu.




87 peržiūros0 komentarų
bottom of page