top of page

Darbščios rankos padeda atkurti Kamariškių dvarą

Atnaujinta: 2023-12-14


2021 m. rugsėjo 20 d. Kamariškių dvaro parke klegėjo jaunimas, gaudė motoriniai pjūklai, duksėjo kastuvai ir girgžėjo karučių ratai, o ant laužo kaito viltingai nuteikianti arbata, nes oras nuo pat ryto nelepino šiluma, ypač prie jos pripratusių talkininkų iš pietų. Tvarkyti parko aplinkos ir valyti senojo dvaro pamatus susirinko tarptautinė jaunų talkininkų grupė iš Ukrainos, Italijos ir, žinoma, Lietuvos. Tai tarptautinės mainų programos Erasmus+ suvienyti jaunuoliai, ne tik besidomintys gamtos ir kultūros paveldo apsauga, bet ir savo jėgomis norintys prisidėti prie jo atkūrimo ir apsaugos. Talką organizavo VšĮ Inovatorių slėnis, jiems talkino ir mūsų Pelkių apsaugos ir atkūrimo fondo specialistai.

Renginį pradėjo VšĮ Inovatorių slėnis atstovai talkininkams pristatydami Kamariškių dvaro istoriją, dabartinę jo būklę ir planus prikelti dvarą visuomenės reikmėms, sutvarkyti aplinką, tuo pačiu išsaugant ir seno parko biologinę ivairovę. Apie gamtines vertybes svečiams pasakojo parką skersai ir išilgai išvaikščiojęs bei daug įdomių dalykų jame atradęs Pelkių apsaugos ir atkūrimo fondo gamtos apsaugos ekspertas Žydrūnas Sinkevičius, pakvietęs talkininkus prisiliesti prie senųjų medžių ir suprasti, kad medis - tai ne nejudri mediena, o ištisas gyvasis pasaulis, kuriame telpa viskas: ir augalai, ir gyvūnai, ir grybai, ir mikroskopiniai organizmai... ir svajonės... Na, o kur dar pasakojimai apie dvaro teritorijoje gyvenančius retuosius skiauterėtuosius tritonus ir raudonpilves kumutes, bei natūraliai augančią lietuviškųjų orchidėjų porelę - baltijinę gegūnę ir plačialapį skiautalūpį...

Susipažinę su parko vertybėmis talkininkai kibo į darbus: valė senojo dvaro rūsius, atkasinėjo pamatus, ruošė ramias ir saugias žiemavietes tritonams ir kūmutėms, laikydamiesi specialistų rekomendacijų valė senąjį parką - retino erdves užgožiančius krūmynus ir jaunuolynus, genėjo senąjį sodą, šį rudenį gana šykščiai besidalinantį obuoliais... Gal kiti metai sodui bus derlingesni? Juk gausiai žydinčių vaismedžių itin laukia ir parke įkurdintas bitynas.

Atokvėpio valandėlės metu dabštieji talkininkai buvo pavaišinti ne tik pietumis su žadėtąja karšta arbata, bet ir... nuodėminguoju "Tinginio" pyragu.

Na, o penktadienį laukia jau kitas renginys, kurio dėka dvarvietėje atsiras tarptautinės jaunųjų paveldo puoselėtojų komandos sukurti pažintiniai stendai apie dvaro istoriją ir jo gamtines vertybes.

Kviečiame atvykti į dvarą - ne tik pasidairyti, bet ir dalyvauti naujose talkose - kiekvienos darbščios rankos gali prisidėti prie senojo dvaro atkūrimo.



Projektas „LLI-476 Išsaugok praeitį ateičiai“

2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa

Projekto bendra vertė – 1 030 848,12 Eur,

iš jų – bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 876 220,89 Eur.

Projekto tikslas – padidinti organizacijų, dalyvaujančių istorinių parkų atkūrimo ir jų priežiūros veiklose, pajėgumus Šiaurės Rytų Lietuvos ir Latgalos regionuose pasitelkiant modernias ir plačiai apimančias teritorijų tvarkymo nuostatas, apjungiančias istorines, gamtos ir biologinės įvairovės bei kaimiškojo kraštovaizdžio vertybes ir aspektus.

Straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą.

Už turinį atsako VĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas.

Straipsnio turinys nebūtinai atitinka oficialią Europos Sąjungos poziciją.

Programos tinklapis www.latlit.eu.

ES tinklapis www.europa.eu.

📷 Jūratės Sendžikaitės nuotraukos

14 peržiūrų0 komentarų
bottom of page